Vlada posvećena reformi privrednih društava u vlasništvu države

Bez autora
Mar 20 2024

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef misije Donal Mekgetigan.

Cvetković je tom prilikom istakao da je Vlada Srbije posvećena reformi privrednih društava u vlasništvu države i povećanju koristi od državnog vlasništva za zemlju i građane.

Ministar je naveo da je jedan od ciljeva Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije osnaživanje, korporativizacija i bolje upravljanje državnim preduzećima sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata.

Ovim zakonom je, kako je naglasio, propisano da će Ministarstvo privrede biti organ državne uprave koji obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, shodno najboljoj praksi u razvijenim tržišnim privredama.

Cvetković je najavio da će adekvatna implementacija ovog zakona početi u predviđenom roku, a to je septembar ove godine, dodajući da su strane direktne investicije stabilne, a prošle godine su iznosile 4,5 milijardi evra.

Ako se stabilnom prilivu stranih investicija doda i plan koji je nedavno predstavio predsednik Srbije „Skok u budućnost”, koji podrazumeva ulaganja od 18 milijardi evra u infrastrukturu i specijalizovanu svetsku izložbu EKSPO 2027, sve to predstavlja veliki zamajac za dalji ekonomski razvoj naše zemlje, ocenio je on.

Uz to imamo očuvanu makroekonomsku, finansijsku i energetsku stabilnost, kao i kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu. Sve to su izuzetni potencijali za sveobuhvatni napredak Srbije, poručio je Cvetković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik